Yang Mana 1?

4:08 PM

time ni, dah nak grade ni... ramai terfikir pasal kahwin ni... tapi ada beberapa isu yang menjadi persoalan sesetengah dari kita...

perbualan di kalangan kaum adam:

A: " U nak isteri yang camaner?"
B: "he'eh, mesti la cantik"
C: "pandai masak, rajin..."
A: "xkan tu je kot?"
C: "ada lagi... nak yang pandai..hidung mancung, putih...cute2 gitu"
B: "ko lak A, nak yang camane?"
A: " semua jawapan di ats" (hahaha)

manakala, perbualan di kalangan kaum hawa:

a: "best r...dah nak kawin dah ko"
b: "alhamdulillah... dah sampai jodoh"
c: "camane ko tau die tu sesuai n jodoh ko?"
a: "bla...bla...bla...
b: "aku kan kalau boleh...nak yang good looking...hensem cam brad puteh"
c: "yang penting keje sedap weh... doctor ke...engineer ke..."
b: "ko 'a', xyah cbuk... dah nak kawin kan...xleh kate pape"

itulah yang sering kita dengar dan terjadi disekeliling kita... adakah kecantikan, kekayaan menjamin kebahagiaan?

untuk kaum adam:

dari Abu Hurairah r.a dari nabi Muhammad S.A.W, baginda bersabda: "perempuan itu dinikahi kerana 4 perkara, kerana hartanya, keturunannya, kecantikannya dan agamanya. lalu pilihlah perempuan yang kerana agamanya nescaya kamu bahagia (muttafaqun alaihi)

untuk kaum hawa:

seperti firman Allah di dalam surah Al-Baqarah: 221 yang bermaksud: "... dan janganlah kamu nikahkan orang2 musyrik (dengan wanita2 Mukmin) sebelum merka beriman... sesungguhnya budak yang Mukmin lebih baik dari orang Musyrik walaupun dia menarik hatimu..." maknanya, Allah memerintahkan mendahulukan agama juga untuk kaum Hawa, Islam...

Buatlah Pilihan yang Bijak... wallahua'lam...
Islam Itu Indah

You Might Also Like

13 comments

Popular Posts