Wednesday, August 12, 2009

Aku Rela Berkongsi

kongsi pe?
semestinya BUKAN berkongsi kasih... NAUZUBILLAH.
Sebenarnya nak kongsi resipi... xtau r sedap ke x. ari tu time B.I.G, ade cakap yang makanan kegemaranku ialah paprik terengganu. xtau r len camane... mungkin dimasak oleh orang terengganu kot... jom kita tengok resipinya... dan, selamat mencuba kepada semua.

bahan-bahannya:
  1. serai
  2. daun limau purut
  3. carrot
  4. bunga kobis
  5. kacang panjang
  6. jagung kecil
  7. sos tiram
  8. lada kisar (cili bo, bukan lada hidup yang dikisar, lada kering yang dikisar pun boleh)
  9. garam
  10. gula
  11. air
  12. minyak masak
  13. ayam yang dipotong kecil2
Cara memasak:
  • panaskan kuali, masukkan minyak, sikit je...
  • tumiskan lada kisar... nak pedas letak banyak sikit, paling kurang satu sudu besar penuh tau letak
  • masukkan ayam yang dipotong halus... tunggu sampai masak... jadi putih2 dah
  • masukkan serai yang ditumbuk kasar, jangan lumatkan serai tuh
  • masukkan air
  • tunggu sampai mendidih sikit....masukkan daun limau purut yang dicarik2
  • masukkan sos tiram sikit gak... hujung sudu besar je @ satu sudu kecil
  • then, masukkan semua sayur serentak (carrot, kacang panjang, bunga kobis, jagung kecil)
  • at last, letak garam dan gula secukup dan sesedap yang masing2 suka
  • tunggu sampai semua dah masak, jangan biarkan air kering sangat!
  • pastu, boleh hidang dan makan ngan nasi...SEDAPNYA...insyaallah
selamat mencuba kepada semua. sedap x sedap bergantung kepada anda untuk mengubah suai resipi tu. hihihi. that's paprik terengganu...

p/s: kepada geng rumah sewa, especially PT 1644, selamat mencuba dan bagi komen ek. kalau dah masak, bagi orang rasa, sama x ngan orang buat...

8 comments:

hitamputeh said...

ala..ahli umah kami xde mase nak mase...tolong masakan leh..he3..kami belikan brg..

ain said...

alahai...ari tu beriya sangat tanya...dah bg resipi xnak buat lak. hampeh...hang kan rajin. housemate hang pun rajin2 belaka lagi2 m86, apistakkisah, siput's zone... sape lagi ek... sume pandai mask kan. dah terbukti time B. I. G ari tu. yang len tggal makan je... haa...kalau dah siap tu, sedap dah rase, let me try. same x?cuba laa ek

hitamputeh said...

eh,ape bezanye ngn paprik len?sos tiram ke?

ain said...

entah ek... kami pun xtau...try r dulu then u pi kedai, try order paprik. tgk same xrasenyer. papepun rasenyer, bg tau balik, same x ngan paprik lain

bob_arie said...

ain,
ada x resepi masakn yg hang masak...
aku makan ja...?
ada x?

ain said...

alamak...camaner ni? bob dah tnyer? maknenyer kena kate ade r...camaner ni? aisey men

MuHaMMaD86 said...

hurm...mcm menarik tp cek mls nk msk la ain....

i love cooking but i'm lazy to cook

klu ada ms n bhn2...Insyallah

p/s:ain,best kn time BIG haritu...hahaha

ain said...

hakikat ker ni? laki xnak masak? nak tunggu yang dah siap, de bahan baru nak masak? opsie...sori kalau terkata...

zaid: B.I.G ari tu memang best, satu grup ngan hang yang rajin pi dapur...