Terima Kasih...TQ...Syukran

11:02 PM


Daripada Abu Hurairah r.a berkata bahawa Rasulullah S. A. W bersabda yang maksudnya: " sedekah tidak mengurangkan harta. Allah tidak melebihkan seseorang hamba dengan kemaafanNya melainkan kemuliaan dan tidak merendahkan diri seseorang melainkan Allah mengangkatnya".

petang tadi, i have decided to have a ride with ani. ani lagi? kitorang decided nak beli makanan kat kedai merah je. dekat sangat ngan maktab. while waiting for the makanan, kami berbual kosong ngan seorang hamba Allah yang pemurah ni. pemurah camane? pemurah ngan senyuman of course, dan duit.


dipendekkan cerita, time kitorang nak bayar, orang kedai cakap xpayah, means that ade orang belanje. guest who was that? hamba Allah yang pemurah tadi r... ku hanya mampu mengucapkan terima kasih, TQ, syukran, arigato dan macam yang sama makna dengan terima kasih daun keladi... sambung sendiri.

so, moral of the story, galakkan diri sendiri untuk bersedekah. xsemestinya dengan menghulurkan duit tapi...Daripada Abu Zar r.a. bahwasanya Rasulullah s.a.w. bersabda:

"Setiap ruas tulang dari seseorang di antara kamu harus bersedekah setiap pagi. Maka setiap sekali bacaan tasbih adalah sedekah, setiap sekali bacaan tahmid adalah sedekah, setiap sekali bacaan tahlil adalah sedekah, setiap sekali bacaan takbir adalah sedekah, memerintahkan kepada kebaikan juga sedekah, mencegah dari kemungkaran juga sedekah dan keseluruhannya itu dapat dicukupi oleh dua rakaat yang dikerjakan oleh seseorang itu dari shalat Dhuha."

(Riwayat Muslim)

You Might Also Like

4 comments

Popular Posts