Thursday, August 13, 2009

Kamen Rider?

assalamualaikum...
skrg ni...tgk je mane2 mesti ada manusia bertopeng. toleh kanan, toleh kiri, pandang depan, sekilas ke belakang, manusia bertopeng are everywhere...Ya Allah... takut nyer dengan amaranMu... kami pun dengan segera keluar mencari mask gak... kami pun dah jadi bertopeng gak... for prevention bak kate orang " Prevention is better than cure "... sekarang ni lagi...mask tu amat laris di pasaran... sampai harga nye mencecah kepada RM2 sekeping. mahal tu... cekik darah ke? tapi, xkisah berapa harganya pun, tetap ada ramai yang beli... untuk kebaikan bersama... nak pakai mask ni pun de caranya gak...cara2 nya adalah seperti dibawah:
  1. pastikan yang berwarna hijau atau biru kat depan (warne putih kat dalam)
  2. pastikan lagi besi berada di atas, kat bhgian hidung...bukan dagu
  3. lipat mask kepada dua supaya besi untuk bahagian atas hidung bengkok... (tampung hidung)
  4. letak besi yang dibengkokkan kat batang hidung anda, dan ikat...
  5. ikat bahgian bawah... dan hendaklah menutupi dagu...seperti gambarajah dibawah...
tapi...baru je dapat satu berita yang xberapa nak gembira sgt...tau x? lubang udara mask tu adalah 0.3 saiz nyer... kutu b@b! lak 0.2 saiznyer... still leh masuk... tapi at least kita dah berusaha... kat bawah ni saya kongsikan sekali tips untuk menghadapi dan melawan simptom h1N1 ni...sama2 la kita berikhtiar untuk dijauhi dari virus ni...amin
  • mesti banyakkan minum air masak@kosong@mineral
  • kena banyakkan makan buah-buahan segar lebih2 lagi buah oren dan kiwi
  • boleh juga meminum air buah-buahan segar
  • amat2 digalakkan membaca ayat 58 dalam surah yaasin sebanyak 28x
  • digalakkan juga membaca bismillah 5 sebanyak yang boleh
selamat beramal...segala tips xsalah untuk diamalkan selagi ianya untuk kebaikan kita bersama... ada tips terbaru untuk menangani simptom ini, sila kongsi bersama ye... at least kita dah berusaha untuk kesejahteraan muslimin dan muslimat...selebihnya berTAWAKALlah kepadaNya dan PASRAH atas ujianNya...

wallahua'alam

10 comments:

bob_arie said...

dlm cara nak pakai mask tu, yg paling penting skali ialah...PASTIKAN mask yg kita pakai tu adalah betul2 mask...
bukan mask otromen @ mask utk m'cantikn muka....(^^)

Apa2 pun, nice share ain. aku akan cuba try yg t'baik utk follow langkah2 pencegahan ni...
semoga dijauhi dr sbrg penyakit...

ain said...

haha...aku dah agak dah... mest bob org yg 1st komen sebb tajuk die kn...betul tu...pastikan mask tu mask yang betul, bukan topeng Kamen Rider atau mask kecantikan Olay tu... sedikit perkongsian yg xseberapa ni harap dapat membantu semua...amin. sharing is caring right?

MuHaMMaD86 said...

ntah apa2 la tajuk dia....cek igt ke bob dh dpt geng br lg....phm2 jela

igt ke psl kartun

hurm...good information

tp sbbpa antara kita xgunapakai lg topeng ni...adakah kerna blm tba wktunya?

soalan 2 utk ain...jwb cpt!!!

Apis said...

semoga H1N1 cepeat2 la habis....amin

hitamputeh said...

beli mask tu kt ner?farmasi ke?

ain said...

tajuk tu tuk cater interest orang suh bace r...boleh gak nak jadi geng bob.

apis: kitorang dah start pakai dah...korang bile lagi? dikalangan kitorng sume dah ade dan berusaha untuk pakai...

hitamputeh: beli kat farmasi de....kat mydin pun ada...xmahal pun...baik beli banyk sekaligus sebb mask tu pakai buang tau!

sallima_8586 said...

wah wah wah...dah post dh blog karmen rider nih...tp yg herannya naper muka minah salleh ek?ingtkna nk ltak gmbr tuan punya blog ni yang pkai mask..lorr...punyala semagt tgkp gmbr smlm...sdh tukarka?hahaha....

ain said...

salam... to sallima: xleh r nak post gmbr sendiri...dekat sangat, takut nanti ramai tergoda sebb gmbr yg xberapa lawa..

NuRiL ShAmS said...

bukan xbrapa lawa la u..taoi mata yang menawan itu mampu menggegarkan hati pemuda..hihihi...bahaya untuk si dia...maklumlah..as same as your name...

ain said...

bukan niat nak jadi camtu sallima. xnak r orang terpikat ngan kecantikan yang sementara... perasan lak. kalau orang berkenan mata, nanti kena cungkil mata...xnak!! Nauzubillah